Stichting Onderwijs Midden-Limburg

Veerkracht – training voor startende docenten

Beginnende docenten staan voor een uitdaging: de eerste jaren voor de klas zijn niet bepaald gemakkelijk. Er wordt direct al veel van hen verwacht. Naast het lesgeven een eigen stijl ontwikkelen, orde houden, contact onderhouden met veeleisende ouders, leerlingen zo goed mogelijk begeleiden, zich de schoolcultuur eigen maken en ook nog eens vervullen van een flinke hoeveelheid aan niet-lesgebonden taken. Voor trainees komt daarbij dat ze dit alles moeten combineren met het werken aan innovatie.
De uitstroom en uitval onder de groep startende docenten is landelijk erg groot. Speciale begeleiding lijkt er nodig om dit verlies aan kostbare onderwijscapaciteit te beperken en zo mogelijk te voorkomen. Uit onderzoek van Van de Grift en Helms-Lorenz (2014) blijkt dat er in de begeleiding vier gebieden zijn waarop iets gedaan kan worden, namelijk de werkdruk, school en culturatie (socialisatie op het gebied van organisatiecultuur), professionele ontwikkeling en begeleiding in de klas.


SOML biedt al enkele jaren de starters- en de mentortraining aan, waarin met name aandacht wordt gegeven aan de professionele ontwikkeling en begeleiding in de klas. De training Veerkracht is gericht op het omgaan met weerstand, timemanagement, keuzes maken, focus, omgaan met hoge verwachtingen en ambities.


De training is opgebouwd uit 4 dagdelen, verspreid over 2 schooljaren:

 • Time management:
  Onderwerpen: Tijdsbesteding leraren, prioriteiten stellen en keuzes maken, energie: de gevers en de nemers, slimmer werken, hoe alles gedaan te krijgen.
 • Omgaan met weerstand
  Onderwerpen: Wat is weerstand, waar kom je het tegen, waar komt het vandaan, wat betekent het en hoe kun je er mee omgaan
 • Gezond en veerkrachtig blijven
  Onderwerpen: Gezond van geest en lichaam in relatie tot werk, veerkracht, werkgeluk
 • Financieel Fit worden en blijven:
  Onderwerpen: Hoe zit je inkomen er nu uit, wat zijn de bedreigingen, wat is er aan te doen, hoe zit je inkomen er later uit (pensioen) en wat is de invloed van je huidige keuzen.
 • Terugkomdag (optioneel):
  Om het geleerde nog eens te herhalen, het eigen plan van aanpak te toetsen aan de inmiddels opgedane ervaringen, deze gezamenlijk te bespreken en elkaar te versterken.

Voor wie
Docenten in hun eerste 5 jaar van hun loopbaan bij SOML


Wanneer en waar
Start 16 mei 13:00-17:00 uur, Sg. Sint Ursula Horn


Kosten
Afhankelijk van het aantal deelnemers tussen 475€ en 750€


 

Praktisch

Tijdsinvestering: 4 x 4 uur

Groepsgrootte: 8

Naam Trainer(s): Hein de Visser, Loyalis

Kosten Indicatie: €475 - 750 per persoon, afhankelijk van aantal deelnemers