Stichting Onderwijs Midden-Limburg

Stem en presenteren

Introductie
Van je stem en je totale non-verbale presentatie en communicatie moet je het hebben in het onderwijs. Niet alleen het spreken, maar onze hele wijze van presenteren wordt in de loop der jaren steeds meer een onbewust patroon. Wel merken we dat het ‘gehoord willen worden’ in het onderwijs veel energie vraagt. Een ‘onderhoudsbeurt’ van deze instrumenten is geen overbodige luxe en kan wonderen verrichten.

Deze praktische training is erop gericht om met minder energie meer uit je stem en presentatie te halen. Het effect van ogenschijnlijk kleine veranderingen daarin kan in de praktijk heel groot zijn voor jezelf en voor de leerling. Door stil te staan bij het gebruik van onze fysieke instrumenten is de training vooral bedoeld als een oppepper om nog jaren met veel plezier te kunnen blijven functioneren als docent.


Inhoud van de training
→ Stemgebruik: op een verantwoorde wijze leren gebruiken van je stem met extra aandacht voor expressie, dynamiek, het richten van de stem, klankvolheid en ademtechniek.
→ Ook spreektechnische zaken komen aan bod, zoals articulatie, intonatie, spreektempo, volumewisselingen, rust, pauzes en verhoging van spreekzekerheid.
→ Presentatie & lichaamstaal: non-verbale uitstraling, expressie, houding, ontspanning, contact maken, oogcontact houden, functie van gebaren, functie van een goede luisterhouding, kwaliteit leren geven aan de interactie


Wat zeggen anderen over de training?
Uit evaluaties eerdere groepen blijkt dat deelnemers de training waarderen met een ‘zeer goed’. Enkele quotes van deelnemers:
“Meest effectieve training ooit”.
“Een fijne, praktische cursus, die direct toepasbaar is in de lessen”.
“Een aanrader voor elke docent”.
“Individueel op jouw probleem gericht”.

Praktisch
Data voorjaar 2019: 22 mei 9:00 – 16:00 uur, tweede bijeenkomst in onderling overleg.
Locatie: SOML-school
Aantal deelnemers: maximaal 5.
Kosten: afhankelijk van aantal deelnemers

Nog 2 plekken beschikbaar

Resultaat

Na afloop van de training maak je beter gebruik van je stem, heb je geleerd je lichaamstaal beter te gebruiken, en kun je nog boeiender presenteren.

Praktisch

Tijdsinvestering: 16 uur

Groepsgrootte: 4

Naam Trainer(s): Ingeborg Odekerken

Kosten Indicatie: €885 pp