Grandioze finale First Lego League in De Greswaren

04-02-2022

Afgelopen zaterdag vond de regiofinale van de First LEGO League plaats in De Greswaren in Reuver. De FLL is een internationale wedstrijd waarbij innovatie en robotica centraal staan. Leerlingen van verschillende scholen uit heel Limburg streden in Reuver tegen elkaar binnen het thema ‘Cargo Connect’:  een actueel thema over pakketjes, transport en logistiek. Ook SOML was vertegenwoordigd. De Limburger schreef er hier over.

FIRST LEGO League

De First Lego League (FLL) is een wedstrijd die jongeren in de leeftijd van 9 t/m 15 jaar uitdaagt om de rol van Wetenschap & Technologie in de maatschappij te onderzoeken. Elk jaar is er een wisselend thema. Daarbinnen worden diverse opdrachten geformuleerd. Zo moeten de leerlingen komen tot een innovatieproject en een (zelf te bouwen en te programmeren) robot. De leerlingen werken in teams van maximaal 10 personen aan de verschillende opdrachten. Klik hier voor meer informatie over de FIRST LEGO League Limburg.

Onderzoeksopdracht

Voor het innovatieproject (de onderzoeksopdracht) formuleren de kinderen zelf een probleem. Dat vormt de start voor het onderzoek. Dit jaar moest dat een fysiek of sociaal probleem zijn binnen het thema logistiek (Cargo Connect). Naarmate nieuwe uitdagingen opduiken die onze wereldwijde transportsystemen ontregelen en de behoefte aan innovatieve & duurzamere oplossingen toeneemt, worden de leerlingen van vandaag immers de drijvende kracht achter de doorbraken van morgen.

Na onderzoek is het dan ook bedoeling dat men komt tot een (innovatieve) oplossing voor dat probleem. De afgelopen maanden hebben de leerlingen dus nagedacht over het transport van de toekomst.

Robotica

Voor de robotwedstrijd ontwerpen, programmeren en bouwen de kinderen met LEGO MINDSTORMS of SPIKE Prime een eigen autonome robot. Doel van de robot was dit keer het volbrengen van verschillende logistieke missies. De wereld van de logistiek werd verbeeld door een speelveld met lego-modellen. Elk model representeerde een onderdeel binnen de transport- en logistiekketen. Van een containerschip tot een vliegtuig dat door de robot geladen moest worden, of een brug die gesloten moet worden zodat het transport weer door kan gaan.

Ontwerp & core values

Naast de innovatie en de robotwedstrijd zijn er nog 2 onderdelen waar de jury op let. Bij het robot-ontwerp hebben de leerlingen alle tijd en ruimte om te laten zien waar hun zelfgebouwde robot en software toe in staat is. Het vierde en laatste jury-onderdeel is ‘core values’. Hierbij staan de samenwerking, kennisdeling, de taakverdeling en hoe het team omgaat met tegenslagen centraal.

Het team van FIRST LEGO League Limburg, dat overall de beste score heeft, gaat namens de Provincie Limburg door naar de Benelux finale op 22 mei 2022 in Rotterdam.

Regiofinale Limburg

Zaterdag presenteerden de leerlingen hun resultaten aan een jury uit het onderwijs en het bedrijfsleven. Teams uit heel Limburg (afkomstig van zowel middelbare scholen alsook basisscholen uit Panningen, Roermond, Heerlen, Reuver en Thorn) hadden zich super goed voorbereid. Dat harde werk verdient natuurlijk een eerlijke kans, óók in corona-tijd. Daarom is in goed overleg naar een passende oplossing voor alle teams gezocht. Dat betekende dat afgelopen zaterdag zeven teams fysiek aanwezig waren in De Greswaren. Eén team heeft via een online verbinding deelgenomen. Drie scholen met in totaal zeven teams hebben ervoor gekozen om later (voor 22-02-2022) een wedstrijd op school te organiseren. Pas vanaf die datum zal dus de winnaar van de regio-finale bekend zijn. Een samenvatting van de finaledag in De Greswaren is te vinden op Facebook.

We zijn hoe dan ook ontzettend trots op hoe de First Lego League in De Greswaren is verlopen, en op de inzet van het Grescollege en Wings Agora!

De Greswaren

De locatie voor de regiofinale was De Greswaren in Reuver. De Greswaren in Reuver is het nieuwe culturele centrum van Noord-Limburg waar jong én oud elkaar ontmoeten. Binnen de Greswaren vindt men - behalve natuurlijk ons eigen Grescollege – ook een community-ruimte waarin ondernemers elkaar kunnen ontmoeten, flexwerkplekken en kantoorruimtes te huur zijn en prachtige presentatie- en vergaderruimten ondergebracht zijn. Daarnaast kan men terecht bij restaurant De Gresbuus, en vormt De Greswaren de thuisbasis van verschillende bedrijven en verenigingen. 

* Foto: Z'Ien Fotografie