Stichting Onderwijs Midden-Limburg

Informatie over het Coronavirus

Het coronavirus Covid-19 zorgt voor veel vragen. Dat begrijpen we heel goed. Daarom houden wij op deze pagina iedereen op de hoogte van de gevolgen en ontwikkelingen binnen onze stichting. Daarbij houden we goed contact met GGD Limburg-Noord, het RIVM, onze arbo-artsen, de VO-raad en het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Wanneer de actualiteit daarom vraagt, wordt deze pagina zo snel mogelijk bijgewerkt. Kijk hier voor de antwoorden op de veelgestelde vragen (laatst bijgewerkt: 26 november 2021, wordt z.s.m. bijgewerkt n.a.v. update 46).

Snel weten of je naar school of het werk mag? Maak dan gebruik van onze beslisboom (wordt z.s.m. bijgewerkt n.a.v. update 46. We wachten daarbij op de update van de AJN Jeugdartsen Nederland)


Update 46 | Rijksoverheid: ‘zelftesten nu ook bij milde klachten’

Geplaatst: 2 december 2021, 21.34 uur
Zelftesten mogen vanaf vrijdag 3 december ook gebruikt worden wanneer je klachten hebt die passen bij het coronavirus. Uit nieuw onderzoek blijkt namelijk dat zelftesten bij klachten vaker een betrouwbare uitslag geven dan eerst gedacht werd. Dit maakte de rijksoverheid donderdagavond 2 december bekend. Onderstaande informatie is dan ook afkomstig van deze pagina van de rijksoverheid.

Gebruik zelftesten

Op dit moment is het advies al om twee keer per week (preventief, dus ook als je geen klachten hebt) een zelftest te gebruiken. We vragen iedereen hier gebruik van te blijven maken.

Vanaf nu mag je een zelftest dus ook gebruiken als je wél (milde) klachten hebt. Eerder werd dat afgeraden, omdat gedacht werd dat zelftesten dan minder betrouwbaar waren. Dat blijkt bij nader onderzoek niet het geval. Nu heb je dus de keuze. Als je klachten hebt mag je nog altijd een afspraak maken bij de GGD, maar je mag ook een zelftest doen. Doe dat wel direct of zo snel mogelijk na het ontstaan van je klachten. Dat vergroot namelijk de betrouwbaarheid van de zelftest.

Kijk voor meer informatie op deze pagina van de rijksoverheid.

Negatieve uitslag? Basisregels blijven belangrijk

Als de uitslag van de zelftest negatief is, blijft het belangrijk dat je je houdt aan de basisregels (zoals handen wassen, een mondkapje dragen tijdens lopen door de school en afstand houden tot [andere] volwassenen). Een negatieve zelftest sluit corona immers niet 100% uit.

Is de uitslag van de zelftest negatief, maar blijf je klachten houden? Dan is het belangrijk om de volgende dag opnieuw een zelftest te doen. Worden de klachten erger, of heb je last van reuk- en/of smaakverlies, dan is het nodig om toch een afspraak te maken bij de GGD.

Positieve uitslag? Altijd naar de GGD

Als je een zelftest hebt gedaan en de uitslag is positief, dan moet je altijd nog een test laten doen bij de GGD. Dat heeft verschillende redenen:
• de GGD kan je met zekerheid vertellen of je écht corona hebt. Een professional neemt daar de test af, waardoor de uitslag ook beter betrouwbaar is;
• alleen de GGD kan het bron- en contactonderzoek opstarten;
• alleen de GGD kan je een herstelbewijs geven.

Wanneer géén zelftest gebruiken?

Voor mensen met een kwetsbare gezondheid, mensen die ernstig ziek zijn of mensen die in contact komen met kwetsbare personen is een zelftest niet afdoende. Voor hen blijft het dringende advies om zich (bij klachten) te laten testen bij de GGD . Bij de GGD neemt een professional de test af en is de uitslag nauwkeuriger.

Mensen die in quarantaine zitten omdat ze bijvoorbeeld in contact zijn geweest met een positief getest persoon, of omdat ze terugkomen uit een zeer hoog risicogebied, kunnen na 5 dagen een coronatest bij de GGD doen. Is die test negatief, dan kan de quarantaine beëindigd worden. Een zelftest is hier níet voor geschikt. Ook deze mensen moeten dus nog altijd een testafspraak maken bij de GGD.


Update 45 | Update n.a.v. persconferentie: mondkapjes weer verplicht in het onderwijs

Geplaatst: 26 november 2021, 19.57 uur | Laatst bijgewerkt: 28 november, 17.44 uur
Vrijdagavond 26 november was er weer een persconferentie. Het aantal besmettingen loopt (te) hard op en de druk op de gezondheidszorg wordt (weer) te groot. Zó groot, dat ook de “gewone” zorg dreigt vast te lopen. Demissionair minister-president Mark Rutte en minister Hugo de Jonge maakten daarom nieuwe maatregelen bekend. Deze maatregelen moeten de verspreiding van het coronavirus tegengaan. Dat betekent onder andere dat iedereen in het voortgezet onderwijs weer mondkapjes moet dragen wanneer men door de school loopt. Deze maatregel gaat maandag in. Deze beslissing past bij het advies dat we al eerder gaven (zie update 41): zoveel mogelijk afstand houden én mondkapjes dragen. Het laatste advies wordt nu dus weer een verplichting.

Belangrijkste nieuwe regels: mondkapjes, zelftesten & afstand houden

Het onderwijs blijft dus open. Naast de mededeling dat het dragen van mondkapjes weer verplicht wordt wanneer men door de school beweegt, werden ook andere regels gegeven. Waar nodig gaan onze scholen daar de komende dagen / week mee aan de slag:

Een belangrijke wijziging is dat het gebruik van zelftesten is uitgebreid. Iedereen, of je nu gevaccineerd bent of niet, wordt opgeroepen om twee keer per week thuis een zelftest te gebruiken. Wij roepen iedereen op om hier ook echt gebruik van te maken. De zelftesten zijn op veel scholen nog voldoende beschikbaar.

Meer informatie over deze regels en richtlijnen in het onderwijs vindt u in de Q&A van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Onderwijs blijft open

Het kabinet vindt het sluiten van scholen op dit moment niet verstandig, omdat de maatschappelijke impact en de gevolgen van een schoolsluiting voor kinderen erg groot zijn. Het is, zoals ons lid van het College van Bestuur Paul Slegers gisteren tegen De Limburger zei “bijna kiezen tussen fysieke gezondheid of mentale gezondheid.” Met medewerkers die zich zorgen maken, gaan we daarom graag op zoek naar een passende oplossing. Leerlingen komen volgens de richtlijnen van de overheid in principe naar school, tenzij zij zelf of huisgenoten meer risico lopen op ernstige gevolgen van een coronabesmetting, of wanneer zij klachten hebben die passen bij het coronavirus. In dat geval doen we ons best om tot een goede oplossing te komen. Scholen kunnen echter niet aan het onmogelijke worden gehouden. Weet in ieder geval dat er keihard gewerkt wordt!

Lokale situatie

Op dit moment zijn al onze scholen open. Daar zijn we blij mee. Toch zien we in heel het land, ook in Limburg, dat scholen soms moeten besluiten om tóch dicht te gaan. Dat doen ze wanneer er teveel medewerkers en/of leerlingen ziek zijn of thuis moeten blijven. Het onderwijs kan dan soms beter online doorgaan. Dat is natuurlijk iets wat we zoveel mogelijk proberen te voorkomen, maar soms kan het niet anders. Afstandsonderwijs zal in zo’n geval natuurlijk zoveel mogelijk doorgaan. Wanneer een school moet sluiten, zullen we dat altijd voor een langere periode (bijvoorbeeld 2 weken) doen. Zo voorkomen we dat we te vaak in een nieuwe situatie terechtkomen, en geven we iedereen tijd om weer even te wennen.

Grote waardering

We leven al bijna 20 maanden in grote onzekerheid. In die onzekerheid bevinden we ons állemaal. Er wordt dan ook van iedereen veel gevraagd, zo ook van onze medewerkers. Mark Rutte sprak niet voor niets zijn ‘enorm grote waardering’ uit voor ‘al het harde werk en de al zo lang gevraagde flexibiliteit van alle mensen in het onderwijs’. Daar staan we natuurlijk volledig achter. Maar dat maakt het zeker niet altijd gemakkelijk(er). We wensen iedereen die het nodig heeft dan ook heel veel sterkte toe de komende tijd. Blijf op elkaar letten en zorg voor elkaar: dat is zo belangrijk.


Update 44 | Persconferentie vervroegd: onderwijs nog in onzekerheid

Geplaatst: 25 november 2021, 12.30 uur
Vrijdag 3 december stond de volgende persconferentie op de planning. In deze persconferentie zou worden toegelicht of en zo ja welke nieuwe maatregelen noodzakelijk zijn om het aantal besmettingen omlaag te krijgen. Alleen zo kunnen we de gezondheidszorg in onze regio direct helpen. Helaas ziet het kabinet zich gedwongen om deze persconferentie een week te vervroegen. Het aantal besmettingen loopt (te) hard op, en de gezondheidszorg geeft aan dat men de druk(te) niet meer aankan. Vrijdagavond 26 november worden er daarom al nieuwe maatregelen bekendgemaakt.

Scholen: (gedeeltelijk) open of dicht?

Het OMT heeft vandaag een advies uitgebracht aan het kabinet. Welke conclusie het kabinet hieruit trekt en welke maatregelen er dus worden genomen, horen we dan ook pas morgenavond tijdens de persconferentie. Ondertussen houden onze scholen overal rekening mee, en worden er verschillende scenario’s gemaakt. Daar komt heel veel bij kijken. De Limburger schreef er gisteren een artikel over:

“Ook bij de Midden-Limburgse scholenkoepel SOML overweegt het bestuur serieus op hun zeven scholen gedeeltelijk hybride onderwijs te geven. „Het voelt echt niet goed om scholen te sluiten”, zegt bestuurder Paul Slegers, „want je wil het liefste dat de jeugd bij elkaar komt. Het is bijna kiezen tussen fysieke gezondheid of mentale gezondheid.” Bij SOML zitten zo’n honderd personeelsleden thuis en zo’n vijfhonderd leerlingen. „Wij krijgen het nauwelijks meer georganiseerd. We hebben bakken met geld om onderwijs van vorig jaar in te halen, maar daar komen we onvoldoende aan toe”, aldus Slegers.”

De onzekerheid in deze tijd vraagt dus veel van al onze medewerkers, maar ook van leerlingen en ouders. We leveren al bijna twee jaar een gigantische prestatie waarvoor ongelooflijke flexibiliteit en inzet nodig is. Dat gaat niemand in de koude kleren zitten. Velen maken zich daarnaast (nog steeds) zorgen om de eigen gezondheid en het welzijn van het gezin, onze familie en vrienden. Wat hadden we dan ook graag gezien dat deze winter voor iedereen rustiger zou verlopen. Dat is helaas niet het geval. We zullen nu opnieuw moeten samenwerken om de gezondheidszorg te ontlasten. We hopen dan ook op jullie begrip in deze tijd, maar wensen iedereen ook opnieuw veel kracht en sterkte. Weet dat iedereen er alles aan doet om het onderwijs (fysiek of online) zo goed mogelijk door te kunnen laten gaan. Dat kost tijd en zeker ook energie, maar we doen er alles aan om jullie zo goed mogelijk op de hoogte te houden over de (on)mogelijkheden.

Aangescherpte adviezen: mondkapje & afstand houden

We wijzen jullie daarnaast graag nog eens op onze aangescherpte adviezen. Wij vragen jullie dringend om zoveel mogelijk afstand tot elkaar te houden en een mondkapje te dragen wanneer je je beweegt door de school.

Als je klachten hebt die passen bij het coronavirus, blijf je thuis en laat je je testen door de GGD. Ben je nog niet immuun? Dan test je jezelf twee keer per week met een zelftest (verkrijgbaar op school). Kijk voor meer informatie in onze beslisboom.


Update 43 | Duitsland scherpt maatregelen voor reizigers aan

Geplaatst: 22 november 2021, 11.45 uur

Duitsland ziet Nederland (en België) vanaf zondag 21 november weer als hoogrisicogebied. Dat komt doordat het aantal besmettingen in onze regio hard oploopt. Daardoor worden de regels om naar Duitsland te reizen strenger. Zo geldt er vanaf zondag een aanmeld- en quarantaineplicht voor reizigers die langer dan 24 uur in Nederland verblijven. Ook moeten mensen die met een bewijs van een negatieve coronatest* de grens over willen steken, 10 dagen in quarantaine. Let op: dit geldt níet voor het regionale grensverkeer.

Voor regionaal grensverkeer verandert er weinig

Voor SOML-medewerkers en -leerlingen verandert er weinig. Reizigers die voor minder dan 24 uur in Nederland verblijven (het zogenaamde “kleine Grenzverkehr”) moeten nog steeds een corona(toegangs)bewijs kunnen tonen aan de grens, maar hoeven zich niet te registreren en hoeven ook niet in quarantaine te gaan. Ook als je dus met een negatief testbewijs de grens over wil steken, hoef je als grensregio-bewoner níet in quarantaine. Wel zul je je dan minimaal twee keer per week** moeten laten testen op het coronavirus.

Kijk voor meer informatie op de website van Nordrhein-Westfalen.

* Uitslagen van zelftesten worden niet geaccepteerd.
** De uitslag van een antigeen-test is 48 uur geldig, de uitslag van een PCR-test is 72 uur geldig. 


Update 42 | Aangescherpte quarantaine-maatregelen

Geplaatst: 19 november 2021, 10.06 uur | Laatst bijgewerkt: 23 november, 14.53 uur

Na veel onduidelijkheid (zie update 40), heeft de rijksoverheid vandaag de nieuwe quarantaine-maatregelen gepubliceerd. Daaruit blijkt het volgende: is een huisgenoot besmet met het coronavirus, dan gaat deze persoon uiteraard in isolatie. Vanaf 19 november geldt dat alle andere (beschermde en niet-beschermde) huisgenoten in quarantaine moeten. Heeft iemand in het huishouden dus corona? Dan moet je in álle gevallen thuisblijven.

We wachten nu op meer informatie van de Artsen Jeugdgezondheidszorg Nederland, BOinK en het RIVM. Zij stellen altijd de nieuwe beslisboom voor het onderwijs op. Zodra er meer informatie beschikbaar is, zullen we de informatie op deze pagina & in onze veelgestelde vragen uiteraard zo snel mogelijk bijwerken. In de tussentijd verwijzen wij jullie bij vragen over quarantaine en isolatie graag naar de informatiehulp en de quarantainecheck van het RIVM. Hier kun je precies nagaan wat je in jouw situatie moet doen:

Informatiehulp RIVM    Quarantainecheck RIVM

Update 23 november: vandaag heeft de AJN de nieuwe beslisboom gepubliceerd. Ook wij hebben onze beslisboom nu aangepast. Let op: volg in individuele gevallen altijd het advies van de GGD. 


Update 41 | Vriendelijk doch dringend verzoek: aangescherpte SOML-adviezen

Geplaatst: 17 november 2021 , 22.34 uur

Het aantal besmettingen in onze regio loopt hard op en de gezondheidszorg in onze regio geeft aan de druk(te) niet lang meer aan te kunnen. Daarom riep demissionair minister-president Rutte tijdens de persconferentie op 12 november op om met z’n allen na te gaan wat we zelf nog meer kunnen doen. Ondanks het feit dat er voor het voortgezet onderwijs geen extra maatregelen zijn aangekondigd, trekken we ons die oproep lokaal wél aan. Passend bij onze kernwaarden, moeten we onze (burgerschaps)verantwoordelijkheid nemen. Dat betekent dat ook wij er alles aan moeten doen om het aantal besmettingen terug te dringen. Daarvoor moeten we het aantal bewegingen (en dus contacten) tot een minimum beperken, zónder dat het onderwijs aan onze leerlingen in gevaar komt. Zo hopen we niet alleen zo goed mogelijk zorg te kunnen dragen voor de gezondheid van al onze medewerkers en leerlingen én het leerproces van de leerlingen zo goed mogelijk door te kunnen laten gaan, maar ook schoolsluitingen (zoals we die maar al te goed uit het nabije verleden kennen) in de toekomst te voorkomen. Alleen samen krijgen we corona onder controle!

Adviezen

Zoals we update 40 al aankondigden, hebben we daarom – net als veel andere scholen en stichtingen in de regio – vriendelijke doch dringende extra adviezen opgesteld. Het zijn en blijven adviezen, maar we doen een dringend beroep op medewerkers en leerlingen om deze adviezen zoveel mogelijk en zo goed mogelijk op te volgen. Meer informatie is te vinden in de veelgestelde vragen op deze website. Onze adviezen luiden als volgt:
• Draag een mondkapje tijdens beweging en op plekken waar je geen 1,5 meter afstand kunt houden: ‘mobiel met, zitten zonder’ wordt dus weer het advies;
• Houd 1,5 meter afstand van elkaar;
• Activiteiten (die niet als onderwijsactiviteit worden gezien) en vergaderingen vinden zoveel mogelijk online plaats. Kan dat om wat voor reden dan ook niet? Dan dienen bovenstaande adviezen zoveel mogelijk te worden toegepast.

Daarnaast gelden natuurlijk nog altijd de basismaatregelen.

(Zelf)testen

We vestigen ook graag de aandacht op het volgende:
• Maak gebruik van de zelftesten, zéker wanneer je nog niet immuun* bent. De zelftesten zijn op school verkrijgbaar. De zelftesten zijn niet bruikbaar wanneer je klachten hebt. Dan geldt het volgende:
• Blijf bij klachten die passen bij het coronavirus thuis en maak een test-afspraak bij de GGD (medewerkers: denk aan de beschikbare voorrangsprocedure!). Dat kan door de enorme drukte deze dagen langer duren dan normaal. We willen je toch vragen om gedurende deze tijd thuis te blijven, totdat de uitslag bekend is.

*Je wordt als immuun gezien wanneer je:
• 14 dagen of langer geleden de tweede vaccinatie hebt ontvangen van Pfizer, Moderna of AstraZeneca; OF
• 14 dagen of langer geleden één van deze vaccinaties hebt gekregen na een doorgemaakte corona-infectie; OF
• 28 dagen of langer geleden het Janssen-vaccin hebt gekregen; OF
• Wanneer je minder dan 6 maanden geleden corona hebt gehad.


Belangrijke contacten & handige links

RIVM (of bel 088 – 1351, bereikbaar tussen 08.00 – 20.00 uur. Vanuit het buitenland: 0031 – 20 205 1351)
GGD Limburg-Noord (088 – 119 19 90, bereikbaar tussen 08.30 – 17.00 uur)
Testen op corona (of bel 0800 – 1202, tussen 08.00 – 20.00 uur)
• Testen op corona met voorrangsprocededure voor medewerkers met ondertekende verklaring: 0800 – 8101 (tussen 07.30 – 20.00 uur). Vanuit het buitenland: 0031 – 85 065 9063 (vermeld duidelijk dat het een aanvraag voor de voorrangsprocedure betreft)
• Rijksoverheid (veelgestelde vragen over het coronavirus en middelbaar onderwijs)
• Is de Nederlandse taal lastig? Steffie helpt je verder.
• Information about the coronavirus in Arabic (فيروس كورونا)Chinese (冠狀-病毒), English (the coronavirus), Farsi (ویروس کرونا)French (Le Coronavirus)Polish (Koronawirus)Somali (Caabuqa Cor-ona), Spanish (el coronavirus), Tygrinia (ኮሮና – ቫይረስ) and Turkish (Koronavirüsü).


Archief

Schooljaar 2021 – 2022

• Update 40 – Update n.a.v. persconferentie – 12 november
• Update 39 – Update n.a.v. persconferentie – 2 november
• Update 38 – Versoepelingen vanaf maandag – 27 september
• Update 37 – Start schooljaar 2021 – 2022 – 2 september
• Update 36 – Verdere versoepelingen in het onderwijs – 13 augustus

Schooljaar 2020 – 2021

• Update 35 – Vooruitblik situatie na de zomervakantie – 9 juli
• Update 34 – Verdere versoepelingen in het onderwijs – 30 juni
• Update 33 – Volledige heropening van het onderwijs – 25 mei
• Update 32 – Zelftesten in het onderwijs – 15 april
• Update 31 – Bedankt – 5 maart
• Update 30 – Vanaf 1 maart alle leerlingen 1x per week naar school – 23 februari
• Update 29 – Eindexamens gaan door met ruimere mogelijkheden – 12 februari
• Update 28 – Gedeeltelijke schoolsluiting tot in ieder geval 1 maart verlengd – 2 februari
• Update 27 – Gedeeltelijke schoolsluiting verlengd – 12 januari
• Update 26 – Afweging SOML-scholen bij onderwjis op afstand – 16 december
• Update 25 – Aankondiging harde lockdown & landelijke schoolsluiting – 14 december
• Update 24 – Geen centraal examen voor beroepsgericht profielvak vmbo – 23 november
• Update 23 – Invoering mondkapjesplicht SOML-scholen – 21 oktober
• Update 22 – Dragen van mondkapjes binnenkort verplicht in het voorgezet onderwijs – 13 oktober
• Update 21 – Dringend landelijk advies tot dragen van mondkapjes – 1 oktober
• Update 20 – Update n.a.v. persconferentie – 28 september
Update 19 – Voorrangsprocedure onderwijspersoneel – 21 september
Update 18 – Start schooljaar 2020-2021 – 24 augustus

Schooljaar 2019 – 2020

Update 17 – Update n.a.v. persconferentie verdere versoepeling maatregelen na zomervakantie – 24 juni
Update 16 – Leerlingenvervoer – 28 mei
Update 15 –  Maatregelen heropening schoolgebouwen – 27 mei
Update 14 – ‘Anderhalvemeter-scholen’ vanaf 2 juni open – 19 mei
Update 13 – Aanloop naar heropening voortgezet onderwijs – 13 mei
Update 12 – Update n.a.v. persconferentie – 21 april
• Update 11 – Slaagzak-regeling 2020 bekend – 8 april
• Update 10 – Maatregelen verlengd tot en met 28 april – 31 maart
• Update 9 – Centrale examens gaan niet door – 24 maart
• Update 8 – Minister Slob ‘Schoolexamens gaan door’ – 17 maart
• Update 7.2 – SOML-scholen gaan digitaal lesgeven (n.a.v. persconferentie) – 15 maart
• Update 7.1 – SOML-scholen gaan digitaal lesgeven – 15 maart
Update 6 – Update n.a.v. persconferentie donderdag 12 maart
• Update 5 – Reizen uitgesteld & lesmaterialen en devices altijd mee naar huis – 12 maart
• Update 4 – Roermond On Stage uitgesteld – 11 maart
Update 3 – Coronavirus, preventie en eventuele consequenties – 10 maart
Update 2 – Aanvullende adviezen RIVM – 9 maart
Update 1 – Coronavirus vastgesteld in Roermond – 8 maart

Deel dit bericht via: