Stichting Onderwijs Midden-Limburg

Informatie over het Coronavirus

Het coronavirus Covid-19 zorgt voor veel vragen. Dat begrijpen we heel goed. Daarom houden wij op deze pagina iedereen op de hoogte van de gevolgen en ontwikkelingen binnen onze stichting. Daarbij houden we goed contact met GGD Limburg-Noord, het RIVM, onze arbo-artsen, de VO-raad en het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Wanneer de actualiteit daarom vraagt, wordt deze pagina zo snel mogelijk bijgewerkt. Kijk hier voor de antwoorden op de veelgestelde vragen (laatst bijgewerkt: 2 september 2021)

Snel weten of je in het nieuwe schooljaar naar school of het werk mag? Gebruik dan onze beslisboom!

Update 37 | Start schooljaar 2021 – 2022

Geplaatst: 2 september 2021, 15.23
We hopen dat iedereen een fijne zomervakantie heeft gehad! Maandag 6 september openen onze scholen hun deuren voor het nieuwe schooljaar. We zien ernaar uit om weer op school aan de slag te gaan, maar er zijn wel nog een aantal zaken waar we rekening mee moeten houden. 

Quarantaine na vakantieverblijf in zeer hoog risico-land

Ouders, leerlingen en medewerkers die terugkomen uit een land met zeer hoog risico, of een land of gebied dat tijdens de vakantie wijzigt naar hoog risico, zijn verplicht om bij thuiskomst 10 dagen in quarantaine te gaan. Kijk hier voor de reisadviezen per land. Is het reisadvies oranje of rood? Dan moet men in quarantaine gaan. Het in quarantaine gaan zal niet leiden tot een verzuimmelding bij de Inspectie.

Deze quarantaineplicht geldt óók voor reizigers met een vaccinatiebewijs of herstelbewijs. Met een negatieve coronatest bij de GGD op dag 5 kunt u de duur van het thuisverblijf verkorten. Maak hiervoor een afspraak via 0800 – 2035.

Zelftesten

Vóór de start van het nieuwe schooljaar
Iedereen heeft voor de zomervakantie de kans gekregen om (vrijwillig) vier zelftesten mee naar huis te nemen. Wij vragen jullie in ieder geval één van die testen voor de start van het schooljaar te gebruiken. Zo kan een onverhoopte besmetting opgespoord worden voordat deze de school binnenkomt. We danken jullie voor de medewerking!

Let op: de zelftesten mogen niet worden gebruikt als men klachten heeft of uit bron- en contactonderzoek naar voren komt. In dat geval moet men naar een GGD-testlocatie voor een coronatest.

Tijdens het schooljaar
Voor de zomervakantie werd iedereen gevraagd om zichzelf (vrijwillig) twee keer per week thuis te testen (‘preventief testen’). Nu zijn steeds meer mensen gevaccineerd. Daarom hoeft niet iedereen meer preventief te testen. Om de school veilig geopend te kunnen houden, is het nu vooral belangrijk dat leerlingen en medewerkers die nog niet immuun* zijn zichzelf twee keer per week preventief testen op het coronavirus. Maar ook medewerkers (en leerlingen) die al immuun* zijn, mogen voor de zekerheid natuurlijk nog gebruikmaken van de testen. Vraag ernaar op school. Let op: het gebruik van een zelftest is vrijwillig!

*Je wordt als immuun gezien wanneer je:
• 14 dagen of langer geleden de tweede vaccinatie hebt ontvangen van Pfizer, Moderna of AstraZeneca; OF
• 14 dagen of langer geleden één van deze vaccinaties hebt gekregen na een doorgemaakte corona-infectie; OF
• 28 dagen of langer geleden het Janssen-vaccin hebt gekregen; OF
• Wanneer je minder dan 6 maanden geleden corona hebt gehad.

Géén prikbussen op school

Demissionair minister Hugo de Jonge heeft in de media gesuggereerd dat er zogenaamde ‘prikbussen’ bij de scholen zouden komen te staan. De VO-raad heeft hierover contact gezocht met de GGD. De GGD geeft aan dat er géén plannen zijn om op scholen of schoolpleinen te gaan vaccineren. Een prikbus op een schoolplein zou de vrije keuze van leerlingen voor vaccinatie kunnen beïnvloeden, en kan de suggestie wekken dat er buiten het zicht van ouders om wordt gevaccineerd. Dat vinden wij, de GGD alsook de VO-raad absoluut ongewenst. Er zullen dus geen prikbussen op de schoolpleinen komen te staan.

Basisregels

Zoals in onze vorige post al te lezen was, blijven de volgende basisregels voor iedereen gelden. Zo houden we de school voor iedereen veilig:

Heb je klachten die passen bij het coronavirus? Dan meld je je af op school, blijf je thuis (of ga je naar huis) en laat je je testen. Volg daarna het advies van de GGD op.

Meer informatie

We kunnen ons voorstellen dat het coronavirus (en de steeds veranderende regels) voor vragen zorgen. Vind je op deze pagina geen antwoord op jouw vraag? Gebruik dan de informatiehulp van het RIVM of de quarantainecheck van de rijksoverheid.

Wij wensen jullie allen een mooi en hopelijk rustig en gezond nieuw schooljaar toe! 

Update 36 | Verdere versoepelingen in het onderwijs

Geplaatst: 13 augustus 2021, 20.22 uur
Vrijdag 13 augustus maakte minister-president Rutte bekend hoe het onderwijs na de zomervakantie open mag. Vanaf maandag 30 augustus kan het mbo, hbo en wo weer verder open. In het voortgezet onderwijs blijft alles zoals het voor de zomervakantie al was. De 1,5 meter afstand blijft dus gelden voor onderwijspersoneel onderling en tussen onderwijspersoneel en leerlingen. Ook moet iedereen nog een mondkapje dragen tijdens verplaatsingen binnen de school. Het mondkapje mag af wanneer men zit.

Basisregels

De basisregels blijven dus onverminderd van belang, ook als je al gevaccineerd bent:
Er zal tevens voldoende gelucht (moeten) worden in de klas.

Testen in de vakantie | Testen voordat de school weer begint

Alle leerlingen en personeelsleden hebben voor de zomervakantie de kans gekregen om (vrijwillig) vier zelftesten mee naar huis te nemen. Hiermee kan men zichzelf na terugkomst van vakantie en kort voor de start van het nieuwe schooljaar preventief testen. Zo kan een onverhoopte besmetting opgespoord worden voordat deze de school binnenkomt. We danken jullie voor de medewerking!

Let op: de zelftesten mogen niet worden gebruikt als men klachten heeft of uit bron- en contactonderzoek naar voren komt. In dat geval moet men naar een GGD-testlocatie voor een coronatest.

Thuisblijven bij klachten

Heb je klachten die passen bij het coronavirus? Dan meld je je af op school, blijf je thuis (of ga je naar huis) en laat je je testen. Volg daarna het advies van de GGD op.

Voor nu wensen wij jullie een prettige voortzetting van de zomervakantie toe!

Update 35 | Verdere versoepelingen in het onderwijs

Geplaatst: 9 juli 2021, 14.04 uur

We zitten volop in de afronding van dit schooljaar, maar landelijk kijkt men al voorzichtig vooruit naar de start van schooljaar ’22 – ‘23. Op dit moment neemt het aantal besmettingen weer hard toe. Tegelijkertijd is de COVID-druk in ziekenhuizen al tijden niet meer zo laag geweest (al begint ook deze weer te stijgen). Deze ontwikkelingen zullen in de vakantie nauwlettend door het RIVM, het OMT en het ministerie van OCW worden gevolgd. Op 13 augustus zal bekend worden gemaakt op welke manier scholen na de vakantie hun deuren mogen openen. Een aantal zaken zijn al bekend, daar lichten wij jullie graag over in. 

Let op: vervallen quarantaineplicht na volledige vaccinatie

Personen die al 14 dagen volledig zijn gevaccineerd tegen het coronavirus hoeven vanaf donderdag 8 juli niet meer in quarantaine als ze in nauw contact zijn geweest met iemand die besmet is geraakt. De quarantaineplicht komt ook te vervallen voor mensen die minder dan zes maanden geleden Covid-19 hebben gehad, óf al eerder Covid-19 hebben gehad en langer dan veertien dagen geleden minimaal eenmaal zijn gevaccineerd.

Zelftesten voor de vakantie

Alle VO -scholen is gevraagd om leerlingen en personeelsleden voor de zomervakantie vier extra zelftesten mee te geven. Hiermee kan men zichzelf na terugkomst van vakantie en kort voor de start van het nieuwe schooljaar preventief testen, om zo een onverhoopte besmetting op te sporen voordat deze de school binnenkomt. Zelftesten moeten niet worden gebruikt als men klachten heeft of uit bron- en contactonderzoek naar voren komt. Dan moet men naar de GGD-testlocatie voor een coronatest.

Preventief testen medewerkers vervalt

Voor personeel geldt in ieder geval dat er niet meer preventief getest hoeft te worden na de zomer, gezien de hoge vaccinatiegraad onder volwassenen. Voor leerlingen in het VO wordt dit nog bepaald, mede op basis van de epidemiologische ontwikkelingen. Scholen wordt daarom gevraagd voldoende testen op voorraad te houden om na de zomer in ieder geval risicogericht te kunnen testen.

Wij blijven het nieuws natuurlijk volgen en houden jullie op de hoogte. In de tussentijd kunnen jullie hier de brief van demissionair-minister Arie Slob aan het hele onderwijsveld lezen.

Update 34 | Verdere versoepelingen in het onderwijs

Geplaatst: 30 juni 2021, 14.44 uur

Op 18 juni kondigde het kabinet verdere versoepelingen voor het voortgezet onderwijs aan. Vanaf 26 juni mogen scholen weer meer activiteiten organiseren. De mondkapjesplicht blijft in het voortgezet onderwijs tot in ieder geval het einde van het schooljaar gelden. 

Activiteiten

Scholen mochten lange tijd geen extra activiteiten organiseren. Ook mochten ouders niet op school komen. Vanaf 26 juni is dit wel weer toegestaan. Dat is fijn, want nu is het organiseren van een diploma-uitreiking op school weer mogelijk. De basisregels van 1,5 meter afstand (behalve voor leerlingen onderling) en het dragen van mondneuskapjes blijven gelden. Het aantal deelnemers/gasten is dus afhankelijk van het aantal gasten dat er op basis van de afstandsregel ontvangen kan worden.

Wettelijke mondkapjesplicht in het onderwijs blijft gelden

Per 26 juni is het dragen van een mondkapje op veel plekken niet langer verplicht. Uitzondering daarop zijn o.a. het openbaar vervoer en het voortgezet onderwijs. In onze scholen  geldt dus nog steeds de wettelijke verplichting om, wanneer je je door de school beweegt, mondkapjes te dragen. Gedurende de les mogen de mondkapjes af, waarbij het van belang is dat de 1,5 meter afstand tussen leerling en docent in acht wordt genomen. Deze maatregel is landelijk opgenomen in de “Tijdelijke regeling maatregelen covid-19′ (de zogenaamde “Coronawet”). Je leest er meer over in onze veelgestelde vragen.

Belangrijke contacten & handige links

RIVM (of bel 088 – 1351, bereikbaar tussen 08.00 – 20.00 uur. Vanuit het buitenland: 0031 – 20 205 1351)
GGD Limburg-Noord (088 – 119 19 90, bereikbaar tussen 08.30 – 17.00 uur)
Testen op corona (of bel 0800 – 1202, tussen 08.00 – 20.00 uur)
• Testen op corona met voorrangsprocededure voor medewerkers met ondertekende verklaring: 0800 – 8101 (tussen 07.30 – 20.00 uur). Vanuit het buitenland: 0031 – 85 065 9063 (vermeld duidelijk dat het een aanvraag voor de voorrangsprocedure betreft)
• Rijksoverheid (veel gestelde vragen over het coronavirus en middelbaar onderwijs)
• Is de Nederlandse taal lastig? Steffie helpt je verder.
• Is de Nederlandse taal lastig? Sarah legt uit hoe zij haar kinderen helpt.
• Information about the coronavirus in Arabic (فيروس كورونا)Chinese (冠狀-病毒), English (the coronavirus), Farsi (ویروس کرونا)French (Le Coronavirus)Polish (Koronawirus)Somali (Caabuqa Cor-ona), Spanish (el coronavirus), Tygrinia (ኮሮና – ቫይረስ) and Turkish (Koronavirüsü).

Archief

Schooljaar 2020 – 2021

• Update 33 – Volledige heropening van het onderwijs – 25 mei
• Update 32 – Zelftesten in het onderwijs – 15 april
• Update 31 – Bedankt – 5 maart
• Update 30 – Vanaf 1 maart alle leerlingen 1x per week naar school – 23 februari
• Update 29 – Eindexamens gaan door met ruimere mogelijkheden – 12 februari
• Update 28 – Gedeeltelijke schoolsluiting tot in ieder geval 1 maart verlengd – 2 februari
• Update 27 – Gedeeltelijke schoolsluiting verlengd – 12 januari
• Update 26 – Afweging SOML-scholen bij onderwjis op afstand – 16 december
• Update 25 – Aankondiging harde lockdown & landelijke schoolsluiting – 14 december
• Update 24 – Geen centraal examen voor beroepsgericht profielvak vmbo – 23 november
• Update 23 – Invoering mondkapjesplicht SOML-scholen – 21 oktober
• Update 22 – Dragen van mondkapjes binnenkort verplicht in het voorgezet onderwijs – 13 oktober
• Update 21 – Dringend landelijk advies tot dragen van mondkapjes – 1 oktober
• Update 20 – Update n.a.v. persconferentie – 28 september
Update 19 – Voorrangsprocedure onderwijspersoneel – 21 september
Update 18 – Start schooljaar 2020-2021 – 24 augustus

Schooljaar 2019 – 2020

Update 17 – Update n.a.v. persconferentie verdere versoepeling maatregelen na zomervakantie – 24 juni
Update 16 – Leerlingenvervoer – 28 mei
Update 15 –  Maatregelen heropening schoolgebouwen – 27 mei
Update 14 – ‘Anderhalvemeter-scholen’ vanaf 2 juni open – 19 mei
Update 13 – Aanloop naar heropening voortgezet onderwijs – 13 mei
Update 12 – Update n.a.v. persconferentie – 21 april
• Update 11 – Slaagzak-regeling 2020 bekend – 8 april
• Update 10 – Maatregelen verlengd tot en met 28 april – 31 maart
• Update 9 – Centrale examens gaan niet door – 24 maart
• Update 8 – Minister Slob ‘Schoolexamens gaan door’ – 17 maart
• Update 7.2 – SOML-scholen gaan digitaal lesgeven (n.a.v. persconferentie) – 15 maart
• Update 7.1 – SOML-scholen gaan digitaal lesgeven – 15 maart
Update 6 – Update n.a.v. persconferentie donderdag 12 maart
• Update 5 – Reizen uitgesteld & lesmaterialen en devices altijd mee naar huis – 12 maart
• Update 4 – Roermond On Stage uitgesteld – 11 maart
Update 3 – Coronavirus, preventie en eventuele consequenties – 10 maart
Update 2 – Aanvullende adviezen RIVM – 9 maart
Update 1 – Coronavirus vastgesteld in Roermond – 8 maart

Deel dit bericht via: