Stichting Onderwijs Midden-Limburg

Pluk en Verwonder: Meerjarenbeleidsplan 2021-2026

Met trots presenteren wij ‘Pluk en Verwonder’: het nieuwe meerjarenbeleidsplan van Stichting Onderwijs Midden-Limburg. In dit plan beschrijven we hoe we goed onderwijs, goed werkgeverschap en een grote keuzevrijheid voor leerlingen en medewerkers de komende jaren zullen blijven garanderen in onze regio. We geven graag een korte inleiding.

Pluk en Verwonder

De afgelopen jaren is er door al onze collega’s hard gewerkt aan de invulling en uitvoering van het meerjarenbeleidsplan ‘Leren voor de toekomst’. In dit plan werkten we voor het eerst met vier programma-lijnen:

• Leren van de leerling;
• Bouwen aan de leeromgeving;
• Investeren in medewerkers;
• Optimaliseren van de bedrijfsvoering.

Thieu Kikken, voorzitter College van Bestuur: “Ik geef graag een groot compliment aan al onze collega’s. Er is de afgelopen jaren ontzettend veel bereikt binnen deze vier programmalijnen. Het is mooi dat er nu een groot draagvlak is om deze koers voort te zetten in ‘Pluk en Verwonder’. We hebben het nieuwe plan aangegrepen om actuele maatschappelijke thema’s zoals gelijke kansen, burgerschap en leesvaardigheid de komende jaren een sterkere positie te geven binnen onze stichting. Er is veel vertrouwen dat we zo – samen – voor een verdere verbetering van ons onderwijs kunnen zorgen.”

Samen

‘Samen’ betekent in ieder geval dat we onze scholen de komende jaren met elkaar blijven verbinden. Daarnaast zullen we vaker en intensiever de samenwerking aangaan met organisaties in de regio. Want hoe beter onze interne én externe samenwerking verloopt, hoe beter ons onderwijs aansluit op de wensen en verwachtingen van de arbeidsmarkt en de maatschappij. En daar profiteren we allemaal van!

Ontwikkeling

SOML, dat zijn onze medewerkers. Zij bieden elke leerling die bij ons komt een leerpad dat het kind verder brengt. Datzelfde willen wij ook aan onze medewerkers bieden. Paul Slegers, lid College van Bestuur: “Middels ‘Pluk en Verwonder’ geven we alle medewerkers de kans om samen tot een optimale persoonlijke ontwikkeling, professionele ontwikkeling en schoolontwikkeling te komen. Zo vormen we een sterke ruggengraat van het onderwijs en creëren we leer- en werkplezier voor ons allemaal.” Op die manier blijven we ook de komende vijf jaar, van 2021 tot 2026, samen zorgen voor kwalitatief goed en verrijkend, persoonlijk onderwijs voor elke leerling.

Keuzevrijheid

Bij SOML vinden we goed onderwijs en keuzevrijheid voor leerlingen (en medewerkers) heel belangrijk. Die keuzevrijheid ziet men ook terug in de opzet van ons plan. Men kan er bijvoorbeeld voor kiezen om alleen de tekeningen te bekijken, de samenvattingen in het plan te lezen óf het hele meerjarenbeleidsplan grondig door te spitten. Voor ieder wat wils dus!*

*In het kader van duurzaamheid wordt dit meerjarenbeleidsplan slechts in een beperkte oplage gedrukt. Wilt u graag een fysiek exemplaar ontvangen? Neem dan contact op met soml@soml.nl.

De vier kernwaarden van SOML (‘vertrouwen, verantwoordelijkheid, ontwikkeling en verbinding’) vormen de basis van wie we zijn en wat we doen.

Deel dit bericht via: