Stichting Onderwijs Midden-Limburg

Vrijeschool wil meer jongeren ‘meeslepen’ in eigentijds onderwijs

De vrijeschool bij BC Broekhin in Roermond wil in 2019 nog meer leerlingen ‘meeslepen’ in haar onderwijsvisie. Dat klinkt negatiever dan het is: “We willen jongeren mee krijgen in ons verhaal en de opdrachten, zodat we goed aansluiten bij wat ze nodig hebben en wij zichtbaarder worden met de Vrijeschool”, zegt teamleider Maartje van Gent.

Visie delen
Maartje van Gent heeft in een beleidsplan gemaakt voor de Vrijeschool voor de komende vier jaar. Daarbij heeft ze goed geluisterd naar ouders, ondernemers, de directie van BC Broekhin en de PMR. “Goed en laagdrempelig contact vind ik belangrijk; ouders bijvoorbeeld signaleren zaken die ik niet zie. Collega’s kijken kritisch mee zodat we onze afdeling nog beter kunnen laten floreren.”

“We willen nog meer gaan staan voor ons onderwijs, dit intern beter borgen en extern zichtbaarder maken. We hebben een mooie identiteit en visie, die willen we graag delen. Zeker omdat wij en Christophorus de ambitie hebben om een plek te creëren voor een Vrijeschool voor alle kinderen van 0 tot 18 jaar. Onze leerlingen die samenwerken hebben het niveau vmbo-T, havo en vwo, de drie hoogste klassen van basisschool Christophorus zitten hier. Waar kun je nu meer van leren dan van het PO waar echt alle niveaus in één groep zitten?”

Doorlopende leerlijnen
Gepersonaliseerd leren in de bovenbouw, vanaf klas 9 (3e jaar VO), vraagt iets van kinderen in de jaren daarvoor. “Daar willen we ze eerder in begeleiden. Wat is hun ontwikkeling en hun ontwikkelingsfase? Hoe komen ze van de basisschool? Door elkaar te scholen en te detacheren bijvoorbeeld kunnen we Vrijeschoolonderwijs beter plaatsen in deze tijd en doorlopende leerlijnen creëren.”

De focus voor volgend jaar is dan ook doorgroeien naar drie goedgevulde zevende klassen. “Christophorus zorgt voor flink wat aanwas, onze onderwijsvorm krijgt meer bekendheid. Dat is fijn,”, zegt Maartje van Gent. “We hebben leerlingen uit een gebied van Echt tot en met Venlo. Ouders kijken bewuster naar hun kind en wat het nodig heeft.”

 

Deel dit bericht via: