Stichting Onderwijs Midden-Limburg

Mindfulness (najaar 2018)

Mindfulness is een vorm van aandacht training. Je leert om te leren, te werken, te leven in het hier en nu. Een heleboel dingen in ons leven doen we op de automatische piloot, waardoor we niet op het idee komen om er iets aan te veranderen. Ons hoofd is vaak al ver vooruit (of blijft steken in een ervaring uit het verleden) terwijl ons lijf er een beetje bij bungelt en weinig aandacht krijgt. Mindfulness leert je om je geest ‘terug te fluiten’ en bij je lichaam te blijven.

Waar het eerst een hype leek te zijn, lijkt mindfulness nu voorbij de hype te gaan. Uit diverse onderzoeken is gebleken dat het positief effect heeft. Bij leerlingen bleken cognitieve prestaties en concentratie te verbeteren, bij leraren bleek mindfulness effect te hebben op hun persoonlijke veerkracht en hun lespraktijk in de klas. Daarmee biedt mindfulness volgens de onderzoekers een interessante vorm van professionele ontwikkeling van leraren, die op een breed vlak positieve effecten kan hebben (Hartger Wassink in De Nieuwe Meso, maart 2016, pagina 18).

Lees hier meer over Mindfulness in het onderwijs


Inhoud van de training
De training is geschikt voor iedereen die de regie over het eigen leven wil voeren en minder geleefd wil worden door oude gedragspatronen. De technieken zijn gericht op het trainen van je geest en je denken. Daartoe worden diverse methodieken aangereikt die effectief zijn gebleken bij (werk)stress, burn-out, piekeren, angsten, vermoeidheid, slapeloosheid en negatieve stemmingen.
De lessen combineren westerse psychologie met oosterse wijsheid. Je ontwikkelt inzicht in het ontstaan van je eigen denk- en gedragspatronen en waar die toe leiden.
Behulpzaam hierbij zijn meditatieve oefeningen, yoga-oefeningen en aandacht-gerichte cognitieve therapie.

De training vereist beoefening thuis van minimaal 30 minuten per dag.


Praktische informatie
Tijdsinvestering: 8 dagdelen van 2,5 uur
Intakegesprek: Voorafgaand aan de training vindt een intakegesprek met de trainer plaats
Data:  1 oktober, 8 oktober, 22 oktober, 29 oktober, 5 november, 12 november, 19 november en 26 november. Telkens van van 15.00 – 17.30 uur.
Locatie: nader te bepalen
Groepsgrootte: 6 – 10 personen
Kostenindicatie: € 350 per deelnemer (bij 10 deelnemers)
Trainer: Gerda Caris

 

Praktisch

Tijdsinvestering: 8 dagdelen van 2,5 uur

Groepsgrootte: 10

Naam Trainer(s): Gerda Caris

Kosten Indicatie: €350